termekeink Napraforgó termékkatalógus Cirok termékkatalógus Repce termékkatalógus Szója termékkatalógus Kukorica termékkatalógus
termekeink

Ezt látta már?

Letölthető kiadványok

PDF formátumú kiadványainkat INNEN töltheti le.

Területi kollégák

terkepTerületi kollégáink segítséget nyújtanak az Ön számára leginkább megfelelő termék kiválasztásában.

Elérhetőségeik megtekintéséhez kattintson a térképre.A cirok hibridekről...

Kategória: Cirok

A cirkok jelentősége, termesztése

Az EURALIS törekszik arra, hogy a szemes és siló/biogáz hasznosítású cirkok (Sorghum bicolor) kapcsán több alternatívát kínáljon partnereinek.

TAKARMÁNYCIROK (szemes)

Fejlődése kezdetén – a járulékos gyökérzet kifejlődéséig – lassú a növekedése. Csak később válik gyorsfejlődésű, szárazságtűrő növénnyé, mélyreható bojtos gyökérzetének köszönhetően, amely a talajt dúsan behálózza. Éghajlatigényét tekintve a cirok hazai termőhelyei az ország déli, melegebb vidékei, ahol a magas hőigényű növények jól érzik magukat.

A csapadékra nem olyan igényes, mint a hőre, 4-500 mm éves mennyiség már elegendő, ugyanakkor az öntözővizet is jól hasznosítja.

Talajigényét tekintve jó eredménnyel termeszthető minden talajtípuson, de a túl kötött, hideg vagy futóhomok talajokat nem kedveli. A vetésváltásba jól beilleszthető, ugyanis az előveteményre sem igényes, de kerülni kell a nagy vízigényű kultúrákat. Nagy előnye, hogy a kukoricabogár (Diabrotica) nem károsítja.

Tápanyag igénye, az őszi és tavaszi kijuttatás hasonló a kukoricáéhoz. Szintén egyező a talajelőkészítés is. Vetésidejének megválasztásánál a csírázási hőmérséklet a fő szempont, hiszen legalább 13-14 C°-ot igényel, így fővetésben április vége, május eleje megfelelő. Másodvetésre legkésőbb június eleje alkalmas. Ekkor a korai hibrideket kell előnyben részesíteni. Szemenkénti vetőgéppel végzett vetése során 70-76 cm-es sortávval, 3-6 cm-es mélységben, a talajtól és a hibridtől függően 250-420 ezer csírát kell vetnünk hektáronként.

SILÓCIROK

A növényápolás során a hangsúly a kezdeti lassú fejlődés idejében végzett gyomirtáson van, hiszen később a záródott, tömeges állomány gyomelnyomó hatása kiváló. Mivel zöld száron érő növényről van szó, a betakarítás a szemek 30%-os nedvességtartalmánál már kezdhető, de ideális a 25%-os érték elérése után kezdődő időpont.

Hasznosíthatóságát tekintve a silókukoricákkal megegyezően, elsősorban a szarvasmarhák szilázs igényét, illetve a biogáz üzemek alapanyag ellátását szolgálja ki. Szárazságtűrését a silózás kapcsán, mint legnagyobb előnyét kell kiemelni, hiszen mint szemes hasznosítású társai, a silócirok is vethető a szárazabb, gyengébb talajokon. Mindemellett választásával biztosított a szükséges mennyiségű és minőségű takarmány. A silócirok szilázs készítés céljából vethető önmagában vagy kukoricával együtt is, melynek során követelmény az, hogy a silócirokhoz hasonló tenyészidejű silókukoricát válasszunk. Előnyös a két növény együtt termesztése, ugyanis a kukorica növeli a szilázs energiatartalmát és megtámasztja is a cirkot, így a megdőlést minimalizálja. A silócirok száraz években is biztosan zöld marad; így ennek köszönhetően ad kellő mennyiségű nedvességet, klorofillt, karotinoidokat és vitaminokat a szilázshoz, valamint súlyos aszály esetén a szárazanyag termés a kukoricáénak a kétszerese is lehet.

Az előnyöket növeli az a tény is, hogy a silócirok ráfordítási költségei alacsonyabbak, hiszen a vetőmag és műtrágya költség elmarad a kukoricáétól.

A vetési vagy növényápolási technológia nem különbözik a szemescirokétól. Itt is ki kell emelni azonban a szakszerű és időben végzett gyomirtást, hiszen a jó szárazságtűrés kialakulását ez is befolyásolja.

A CIROK ELŐNYEI – néhány szempont

 • A cirok rövidebb virágzási periódussal rendelkezik, mint a kukorica és nincs különbség a nő és hímvirágzás között.
 • Jobb a hőséggel szembeni ellenállósága.
 • Nagyobb termésre képes jóval kevesebb víz felhasználásával.
 • A legszárazabb termőhelyeken mindig nagyobb termésre képes, mint a kukorica.
 • A jövő stratégiai növénye lehet (globális felmelegedés, vízhiány).
 • A cirok rezisztens a kukoricabogárra.
 • Alacsony inputigényű növény.
 • Az erős és mélyre hatoló gyökerének köszönhetően a cirok képes arra, hogy hatékonyan jusson tápanyagokhoz és vízhez a talajból.
 • Vetőmagjának ára jóval alacsonyabb a kukoricáéhoz képest.
 • A cirokkal könnyedén kiváltható a kukorica az állatok takarmányozási rendszerében.
 • 3%-kal magasabb a szemescirok fehérje-tartalma, mint a kukoricáé.
 • 70-75%-os keményítőtartalma megegyezik a kukoricáéval.
 • Energiatartalma megegyezik a kukoricáéval.
 • A biztonságos, rugalmas és hatékony gyomirtást szolgálja, hogy vetőmagjaink Concep III. antidótummal is csávázottak. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a metolaklór hatóanyag (Dual Gold®, Gardoprim Plus Gold*) nemcsak korai poszt, hanem preemergens védekezés során is kijuttatható.

A Dual Gold 960 EC és a Gardoprim Plus Gold a Syngenta bejegyzett védjegyei

Ezt látta már?

Letölthető kiadványok

PDF formátumú kiadványainkat INNEN töltheti le.

Területi kollégák

terkep
Területi kollégáink segítséget nyújtanak az Ön számára leginkább megfelelő termék kiválasztásában.

Elérhetőségeik megtekintéséhez kattintson a térképre.