Duo System

Speciális megoldás a kukorica gyomirtásában

A Duo System, ahogy a neve is sugallja, két részből álló gyomirtási rendszer, melynek egyik eleme a Focus® Ultra ellenálló kukorica hibrid, a másik pedig a szuperszelektív egyszikűirtó szer, a Focus Ultra.

A Focus Ultra-ellenálló Duo System kukoricahibrid

A megkülönböztethetőség érdekében a Focus Ultra (cikloxidim)-ellenálló Duo System-hibrideket tartalmazó vetőmagos zsákokat mindig megjelölik a fenti jelzéssel. A cikloxidim-ellenálló kukoricák más szuper-szelektív egyszikűirtóval szemben nem ellenállók, azokkal nem kezelhetők, mert maradandó károsodást szenvednek.

Focus Ultra, szuper-szelektív egyszikűirtó

A cikloxidim hatóanyag csak a fűfélék ellen hatékony, levélen keresztül. A Focus Ultra-val lepermetezett, növekedésben lévő fűféle fejlődése, a néhány óra alatt végbemenő felszívódás és szállítódás után leáll, és a pusztulás megindul. A fő előnye, hogy a kukorica fejlettségétől függetlenül alkalmazható. A Focus Ultra használatakor nem vagyunk bekorlátozva, mint a szulfonil-karbamidok esetében, ahol legkésőbb 7 leveles kukorica fejlettségig el kell végezni a kezelést, hogy elkerülhessük a fitotoxicitás kockázatát. A Duo System – tehát cikloxidim-ellenálló – kukoricahibridek bármely fejlettségnél kezelhetők Focus Ultraval. A Focus Ultra mindaddig hatékony, amíg hosszanti növekedés, vagyis sejtképződés van a gyomnövényekben. Ez a tény azonban senkit ne ösztönözzön a védekezés halogatására. A cél, hogy optimális időben, a termést befolyásoló kártétel előtt iktassuk ki a gyomkonkurenciát.

Duo-1

Technológiai javaslat

A Focus Ultra dózisa cikloxidim-ellenálló kukorica hibri dek ben magrólkelő egyszikűek esetében 1,0-1,5 l/ha, évelők ellen pedig 3,0 – 4,0 l/ha. A Dash® HC hatásfokozó-adjuvánssal történő tank keverék alkalmazásával a Focus Ultra hatása gyorsítható, ill. a dózis csökkenthető. A Dash HC segít a hatóanyagnak átjutni a viaszos levélfelületen, így a cikloxidim gyorsabban és nagyobb mennyiségben tud a fűfélék nedvkeringésébe jutni. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy magról kelő egyszikűek ellen 1,0 l/ha Focus Ultra + 1,0 l/ha Dash HC ugyan olyan jó hatékonyságot mutat, mint 1,5 l/ ha Focus Ultra. Évelő egyszikű gyomoknál, pl. a fenyércirok esetében nagyon gyakori az elhúzódó, folyamatos gyomkelés. Ebben az esetben az osztott kezelés adja a legjobb eredményt. Az első kezelést 2,0 l/ha Focus Ultra + 1,0 l/ha Dash HC-vel a fenyércirok 20-30 cm-es állapotában végezzük el, majd a fenyércirok újrakelésekor illetve újrahajtásakor ismételjük meg a kezelést 2,0 l/ha Focus Ultra + 1,0 l/ha Dash HC-vel. A két kezelés között legfejlebb 7 - 10 nap teljen el. A kukorica kétszikű gyomfl órájának irtására a Focus Ultra kombinációs partnereként tankkombinációban a Callam®-ot ajánljuk, amely a magról kelő és évelő kétszikű gyomokat egyaránt kiválóan irtja. A Callam a Focus Ultrával jól keverhető, együttesen kijuttatható, ilyenkor a tankkeverékhez is csak 1,0 l/ha Dash HC szükséges.

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót! A figyelmeztető mondatok és jelek tekintetében, kérjük, figyelmesen olvassa el a készítmény használati útmutatóját/címkéjét.