Letölthető kiadványok

PDF formátumú kiadványainkat INNEN töltheti le.Szemesnek áll a cirok!

Agroszemek betakarításAz elmúlt év kedvező időjárása kiemelkedő jövedelmezőséget biztosított a takarmány kukorica termelőknek. Sokakat meglepetésként ért, hogy ennek ellenére 2019-ben is dinamikusan növekedett az EURALIS szemes cirokkal bevetett területek nagysága pedig egyszerű a magyarázat rá.

Egyre több termelő, takarmánykeverő és állattenyésztő tekint úgy az EURALIS szemes cirokra, mint a kukorica alternatívájára.

Az EURALIS Kft. és az Agroszemek Kft. munkatársai évek óta azon dolgozunk közösen, hogy a cirok betöltse az őt megillető helyét a magyar mezőgazdaságban. Úgy gondoljuk, hogy ez egy komplex fejlesztési folyamat, amiben meg kell ismertetni mind a termelőkkel, mind a felhasználókkal azokat az előnyöket, amiket a cirok tud nyújtani számukra.

• Aszályra hajlamos, gyengébb adottságú területeken biztonságosabb a termesztése, mint a kukoricáé, mivel kiemelkedő szárazságtűréssel rendelkezik. Csapadékszegény körülmények között az EURALIS hibridek termése, legalább 10-15%-kal meghaladja a kukoricáét. Emellett az alcsonyabb műtrágya és növényvédőszer költsége miatt kedvezőbb önköltséggel termeszthető.

• A hazai sertés és baromfi ágazatban meghatározó cégeknél (Tranzit-Ker Kft., Bonafarm Zrt.) végzett kísérletek egyértelműen azt igazolják vissza, hogy az EURALIS szemes cirokkal a takarmányban a kukorica és szója arányát lényegesen lehet úgy csökkenteni, hogy eközben a termelés gazdasági mutatói javulnak. Az általunk forgalmazott cirkok beltartalma hasonló a kukoricáéhoz, de kedvezőbb az aminósav-összetételük, illetve 25-30%-kal magasabb a fehérje tartalmuk, glutén-, GMO-, tannin- és a technológia betartásával gyakorlatilag toxin-mentesek. Részben/ egészben helyettesítve a kukoricát kedvezőbb önköltségű takarmányt lehet velük előállítani.

Az EURALIS résztulajdonában álló EUROSORGHO Európa legnagyobb cirok nemesítője. Piacvezetőként ajánljuk az alábbi hibridjeinket:

Az ES FOEHN bevezetését követően gyorsan Magyarország piacvezető, legnagyobb területen termesztett szemes cirok hibridje lett. Sikere nem véletlen, hiszen termőképessége kiemelkedő, intenzív üzemi körülmények között 10-12 t/ha termésre képes. Nagyon jó alkalmazkodó képessége mellett, termésstabilitása száraz körülmények között is átlag feletti.

Az EURALIS hibridjei közül Európában a legnagyobb területen ES ALIZE cirkot vetik, ami már több éve elérhető partnereink részére. Kiemelkedő évjárati stabilitás, stressztűrés és emellett nagyon magas termőképesség jellemzi. Képességeit és megbízhatóságát jól mutatja, hogy az éréscsoportjában NÉBIH standard.

Legújabb hibridünk az ES SHAMAL.Terméspotenciálja 11-12 t/ha. intenzív technológia mellett rekord termésre képes, de kiemelkedő alkalmazkodóképessége miatt minden cirok termesztésére alkalmas területre javasolt a vetése.

Balogh László                                                      Feczák Gábor
junior product manager, Euralis Kft.                    ügyvezető, Agroszemek Kft.                        

Letölthető kiadványok

PDF formátumú kiadványainkat INNEN töltheti le.