Letölthető kiadványok

PDF formátumú kiadványainkat INNEN töltheti le.P3 program

Kiemelkedő teljesítmény 3 dimenzióban

Az EURALIS 1981-ben indította el a repce nemesítési programját, amit 2007-ben teljesen megújított, korszerűsített abból a célból, hogy a piacon még versenyképesebb, korszerű hibrideket állítson elő a gazdálkodók számára.P3 program

Jelenleg Európában 6 állomáson történik a nemesítői munka, aminek eredményképpen évente 4000 új hibridet állítunk elő. Ezek közül csak az a 3-5 kerül köztermesztésbe, amelyek valóban kiemelkedő képességekkel rendelkeznek és teljesítményük eléri, vagy meghaladja a versenytársak legjobb termékeinek szintjét.

AZ EURALIS a repcében egy saját minősítési rendszert dolgozott ki és vezetett be annak érdekében, hogy a portfólióján belül egyértelműen megkülönböztesse a termelők számára a legújabb, legígéretesebb, kiemelkedő képességgel rendelkező hibridjeit.

A minősítés során az új hibrideknek a termesztés jövedelmezősége szempontjából legfontosabb tulajdonságait vizsgálják és hasonlítják össze az egyéb nemesítőházak vezető termékeivel.

Azok a hibridek kapják meg a P3 minősítést, amelyek az összehasonlító vizsgálatok elvégzé-se után a vizsgált 7 paramétert értékelve, bizonyíthatóan kiemelkedő minőséget képviselnek.

A P3 minősítés garancia a termelők számára, hogy az ilyen logóval ellátott repce hibrid kiemelkedő képességekkel rendelkezik.

Magyarországon is sikerrel mutatkozott be az első generációs P3 hibridek közül ES IMPERIO és az ES CESARIO. Az idei szezonban kerülnek bevezetésre a család újabb tagjai az ES DIABLO, ES VITO és az ES MOMENTO.

A P3 minősítés egyik fontos alappillére az átlag feletti termésbiztonság.

Emiatt a nemesítői munka egyik kiemelt célja a betegségekkel, és ezen belül a repce egyik legfontosabb kórokozójával a Phomával szembeni ellenállóképesség / rezisztencia fejlesztése.

Az EURALIS legújabb hibridjei kiemelkedő ellenállóképességet mutatnak, mivel egyszerre rendelkeznek a Phomával szembeni ún. kvantitatív és kvalitatív védelemmel.

A kvantitatív (mennyiségi) védelem egy általános és erős Phoma elleni védekezőképességet jelent, amit több gén együttes jelenléte eredményez.

A kvalitatív (minőségi) ellenállóképesség egy speciális képesség, ami a Phoma egy-egy rasszával szemben nyújt tökéletes védettséget. A rezisztenciát a növényben található ú.n. RLM gének adják, amik megléte, specifikusan az adott rasszal szembeni védelmet biztosít.

A legkorszerűbb hibridjeink már tartalmazzák az RLM7 és / vagy RLM1, RLM2, RLM3 és RLM9 géneket.

Letölthető kiadványok

 PDF formátumú kiadványainkat INNEN töltheti le.