CIROK HÍREK - Minden év más és mindig lehet és kell tanulni!

Euralis hírlevél
   2020. szeptember 27.  
 
 

CIROK HÍREK

Minden év más és mindig lehet és kell tanulni!

Az elmúlt 2 év kedvező volt a kukorica számára, de ennek ellenére folyamatosan nő a szemes és silócirokkal bevetett területek nagysága.  Nem csoda, hiszen egyre több termelő látja be, hogy a ciroktermesztés kiváló alternatívát nyújt olyan helyeken, ahol az adottságok miatt a kukorica nem termeszthető gazdaságosan. Emellett a takarmányipar és az állattenyésztés is felismerte, hogy a cirok egy kiváló alapanyag számukra. Magyarországon az elmúlt 4 év alatt a szemes cirok termőterülete a 10.000 ha-ról több, mint 30.000 hektárra nőtt, míg jelenleg a silócirokkal bevetett terület eléri a 15.000 hektárt.

Az EURALIS tulajdonában álló EUROSORGHO cég Európa legnagyobb cirok nemesítője és vetőmag előállítója, termékeivel Európában és Magyarországon is piacvezetők. Stratégia partnereink az Agroszemek Kft. és a Vital-Feed Kft. szakembereivel évek óta azon dolgozunk, hogy a cirok ismét betöltse az őt megillető helyét a magyar mezőgazdaságban.

Közös érdekünk, hogy minden partnerünk elégedetten tekintsen vissza betakarítás után a cirokra.

Ezért döntöttünk úgy, hogy az idei szezonban hírlevelet állítunk össze, amiben felhívjuk a figyelmet az aktuális munkákra és javaslatokat teszünk azok hatékony megvalósítására valamint olyan információkat nyújtunk, amivel még hatékonyabbá tudják tenni a cirok termesztésüket.

A sikeres ciroktermesztés alapja az, hogy ismerve a termőhelyi adottságokat és a cirok növény igényét, helyes hibrid választással és agrotechnika alkalmazásával próbáljuk meg maximalizálni a jövedelmünket!

Sokan már több éves tapasztalattal rendelkeznek a cirokkal kapcsolatban, de évről- évre új termelők is elkezdik a termesztését.

Minden év más és mindig lehet és kell tanulni!

Az elmúlt időszak időjárása a kihívások elő állította a cirok termelőket is. Az aszály, az özönvízszerű nagy mennyiségű csapadék és különösen a tartósan hűvös idő miatt rendkívül eltérő fejlettségű állományok találhatók az országban, illetve sok esetben még táblaszinten sem homogén az állomány. A gyomirtások egy része kevésbé volt hatékony és a cirok állományok egy része most heveri ki ezeket a stresszes körülményeket.  Azonban az elmúlt 2 hétben megjött az, amire a ciroknak igazán szüksége van: meleg és csapadék. Az állományok rohamos fejlődésnek indultak és most jött el az időszak, amikor még lehet és javasolt is ápolni a növényeket.

GYOMIRTÁS

Az alapgyomirtások gyakorlatilag már befejeződtek, de a későbbi vetéseknél (főleg silócirok másodvetés esetében) a magról kelő és évelő kétszikű gyomok elleni védekezés még aktuális lehet.

Kiemelkedően fontos ez a védekezés, mert a gyomosodás okozta terméskiesés mellett - főleg szemes cirok esetében - nem kívánatos kétszikű gyom a csattanó maszlag (Datura stramonium), amely betakarításkor a termésben nem elfogadott, mérgező, valamint a mag átmérője megegyezik a cirokéval, így nehezen távolítható el a tételből.

Ezt a védekezést KIZÁRÓLAG a cirok 3-6 levél közötti állapotában lehet elvégezni!

A javasolt, általában hormonhatású szerek esetében a késői kijuttatás fejlődési problémák okozhat. Főképp szemes cirok esetében látványos termésveszteséggel járhat, mivel ez termékenyülési problémákat, akár sterilitást is okozhat!

A cirokban aktuálisan engedélyezett növényvédőszerek listája megtalálható NÉBIH honlapján

Javasolt szerek:

  • CAMBIO® dózis: 2-3 l/ha
  • BANVEL 480S® dózis: 0,5 liter/ha
  • CASPER® dózis: 0,3-0,4 liter/ha
  • PEAK 75WG® dózis: 15-20 g/ha
  • CADENCE 70WG® dózis: 340 g/ha

A BANVEL 480S®, CASPER®, PEAK 75WG®, CADENCE 70WG® a Syngenta A.G., a CAMBIO® a BASF bejegyzett márkanevei.

NÖVÉNYÁPOLÁS

A cirok termesztésének kifejezetten javasolt eleme a sorköz művelése kultivátorral. A kísérletek egyértelműen igazolják, hogy hatására a növény fejlődése felgyorsul, kondíciója jobb lesz. Célja tehát alapvetően nem a gyomok gyérítése, hanem a cirok fejlődéséhez kedvezőbb talajállapot kialakítása.    
kultivátor 1

kultivátor 2

TÁPANYAGUTÁNPÓTLÁS

Az elvárt mennyiségű és beltartalmú termés eléréséhez javasolt a megfelelő módon és mennyiségben kijuttatott tápanyag.  Alapvetően ez vetés előtt/ azzal egy menetben történő kijuttatást jelent.

A kísérleti eredmények és a termelői tapasztalatok egyértelműen visszaigazolják azt, hogy azonban a cirok a vegetációban történő műtrágyázást terméstöbblettel hálálja meg. A termelő lehetőségei, a termesztés intenzitása alapján több féle lehetőség közül lehet választani.

2 eltérő jellegű és tartalmú tápanyagpótlást javaslunk

- NITROGÉN

Amennyiben lehetőség van rá akkor a cirok 6-8 leveles állapotában, sorközművelő kultivátorral kijuttatni, mivel ebben a fenológiai állapotban a cirok kiemelkedően jól reagál a nitrogénre. Az általánosan használt és bevált gyakorlat alapján a kultivátorral javasolt kijuttatandó hatóanyag mennyisége maximum 30-40 kg/ha. Fontos tudni, hogy a vegetációban kiadott túl sok nitrogén (150 N kg/ha hatóanyag felett) nem javasolt, egyrészt hajlamosító időjárási körülmények között esetenként Fusarium megjelenéséhez vezethet, másrészt nem biztosan megtérülő kiadásként ronthatja a termesztés gazdasági eredményét.

- MIKROELEMEK

A mikroelem tartalmú lombtrágyák használata egyre több kultúrában ma már bevett gyakorlat és így kellene, hogy a cirok esetében is így legyen.

A kísérleti eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy a talajban található vagy a trágyázás során kijuttatott felvehető makroelemek ( nitrogén, kálium, foszfor ) megfelelő hasznosulásához kellenek a könnyen felvehető mikroelemek is.  Sok termelő próbálja csökkenteni a termelés költségeit- többek között – a kijuttatott tápanyagok mennyiségének minimalizálásával vagy egyoldalú (pl: csak nitrogén tartalmú) műtrágya használattal. Esetükben sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy a mikroelemek hiányában relatív tápanyaghiány alakul ki, csökken a trágyázás hatékonysága, ami igazolhatóan a termés mennyiségét csökkenti és a beltartalmi mutatóit rontja.

JGY Kállósemjén lombtrágyázás 1

A lombtrágyák alacsony hektárköltségű anyagok és pozitív hatásuk miatt a cirok 8-10 leveles állapotában alkalmazásuk egyértelműen javasolt. A kijuttatás hatékonyan elvégezhető, mert a növény elegendő lombfelülettel rendelkezik a könnyen felvehető formában kijuttatott mikroelemek felvételéhez. Lehetőség szerint olyan lombtrágya kerüljön felhasználásra, amely a cirok számára kiemelten fontos mikroelemeket (mangán, cink, bór és a kén) tartalmaz.

Külön megemlítendő tápelem a kén, ami a vizsgálatok szerint javítja a termés beltartalmát és növeli, a takarmányipar számára különösen fontos fehérje mennyiségét. Emiatt azt javasoljuk kén tartalmú alap vagy lombtrágya kijuttatását.

JGY Kállósemjén lombtrágyázás 6

ÉRDEKESSÉG

A cirok Afrikából származó, a Poaceae családba tartozó egyszikű növény, amit kiemelkedő aszály- és stressztűrés jellemez. Egységnyi szárazanyag előállításához 30-50 %-kal kevesebb vízre van szüksége, mint a kukoricának, mivel- többek között - jellemző rá, hogy szárán viasszerű anyag kiválasztásával csökkenti a párologtatását. A kézzel könnyel letörölhető, porszerű anyag tehát nem betegségre utaló jel, hanem a cirok növény természetes jellemzője.

cirok viaszréteg 2

Következő hírlevelünk központi témája a cirok betakarítás lesz!

Cirokkal kapcsolatos kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére, írjon nekünk az euralis.hu@euralis.com email címre!

Eredményes gazdálkodást kívánunk!

Az Euralis Kft., az Agroszemek Kft. és a Vital-Feed Kft. csapata

 
     
Euralis hirlevel lablec

Ezt az emailt az Euralis Kft. a(z) email címre küldte, korábban adott hozzájárulása értelmében. Amennyiben nem szeretne a továbbiakban hírleveleket kapni tőlünk, úgy a végleges leiratkozáshoz kérjük ide kattintson: Leiratkozás.


Adatkezelési tájékoztató