Letölthető kiadványok

PDF formátumú kiadványainkat INNEN töltheti le.

Nyitólap Hírek Innováció, teljesítmény, minőség és megbízhatóság


Innováció, teljesítmény, minőség és megbízhatóság

ES Balistic CLAz elmúlt évek szélsőséges időjárása ellenére a napraforgó biztosan tartja a helyét és meghatározó a magyar mezőgazdaságban. A folyamatos piaci igény a napraforgóolaj iránt, a fő konkurens növény, a kukoricával szembeni szárazságtolerancia-előnye, valamint a tavalyi rekord termésátlagok és nyereség miatt 2017-ben az elmúlt évhez képest még nagyobb területen, közel 660.000 ha-on vetettek napraforgót Magyarországon.

A felület növekedése azonban sokszor együtt járt a technológia fegyelem fellazulásával.

A gyomirtási technológia helytelen megválasztása, a korszerűtlen hibridek használata, a vetésforgó be nem tartása egyrészt kórtani kockázatot jelent másrészt növeli az olyan parazita növény elterjedésének a kockázatát is, mint a szádor.

A magyar termelők számára emiatt egy napraforgó hibrid esetében a magas termőképesség mellett a kiváló betegségtolerancia és a széleskörű szádorrezisztencia is kiemelkedő fontossággal bír.

Az elmúlt években Magyarországon is egyre több partnerünk próbálta ki és termesztette nyereségesen az EURALIS napraforgóit, amelyek kiemelkedő termésszintjük mellett széleskörű szádorrezisztenciával és átlag feletti betegségtoleranciával rendelkeznek. Nemesítési programunknak köszönhetően folyamatosan bővítjük és újítjuk meg a hibridválasztékunkat. Gyakorlatilag az összes piaci szegmensben korszerű, versenyképes napraforgó hibrideket tudunk ajánlani a termelők részére. Minden hibridünket előzetesen Magyarországon teszteljük és csak azok kerülhetnek be a kínálatunkba, amelyek stabilan kiemelkedő termésre képesek az ország eltérő termesztési körülményei között is.

A hazai napraforgó-termesztés több mint 80%-a herbicidtoleráns hibridekkel folyik, így a legnagyobb hangsúlyt az EURALIS is erre a szegmensre helyezi.

A Cl gyomirtást használók köre évről- évre csökken, de a hazai termelőknek még mindig egy jelentős része elégedett a technológiával és keresi a hozzá tartozó hibrideket. Az LO (linolsavas) csoportban az ES NOVAMIS és az ES EUROMIS, a HO (magas- olajsavas) csoportban az ES GRAFIC már évek óta kedveltek a termelők körében. A 2017/18-as szezon újdonsága a középkorai éréscsoportba tartozó ES GENERALIS, ami egy középkorai, a szádor ”A-F” rasszaira rezisztens LO hibrid, ami az elmúlt években a kísérleteinkben bizonyította kimagasló termőképességét és stabilitását.

A herbicidtoleráns napraforgóvetőmag- piacon a legfontosabb változás a termelők körében egyre népszerűbb CLP technológia 2016-os bevezetése volt. Az EURALIS innovatív nemesítőként az elsők között ismerte fel a technológia előnyeit és így már 2016-tól a CPL hibridek folyamatosan jelen vannak a kínálatában. Ebben az évben az ES GENESIS az LO, az ES POETIC a HO csoportban sikeresen mutatkozott be Magyarországon. 2017-ben tovább bővült a kínálatunk ES KAPRIS bevezetésével, ami egy kiemelkedő stressztűrésű, korai LO hibrid, szádorrezisztens ”A-F” rasszokra.

A kedvező hazai kísérleti eredmények alapján a következő szezonban tovább bővítjük a kínálatunkat ebben a szegmensben is.

Az ES LORIS egy korszerű, középkorai, az ”A-G” szádor rasszokra rezisztens intenzív LO CLP hibrid, amely már a magyarországi regisztrációs kisérletekben is megmutatta, hogy felveszi a versenyt a piacvezető konkurens hibridekkel, sőt meg is előzheti azokat, és megfelelő technológia esetén rekord termésre képes.

Szintén ebbe a csoportba tartozik a középkorai érésű újdonságunk az ES AGROPOLIS, ami kiemelkedő termőképességgel rendelkezik, de jól tolerálja a stresszes körülményeket is, ezért az ország minden területére javasoljuk a vetését.

Fontos része a kínálatunknak a magas-olajsavas CLP csoport, amiben a 2018-s újdonságunk az ES HISTORIC, ami a Magyarországon ismert összes szádorrasszal szemben rezisztens középkorai, intenzív HO napraforgó, amit olyan termelők részére ajánlunk, akiknek a magas termés mellett, az átlag feletti olajsav- tartalom is fontos.

Azok számára, akik a hagyományos gyomirtású magas- olajsavas napraforgó hibrideket kedvelik, ajánljuk újdonságunkat az ES IDILLIC- et, ami 2017-ben Franciaországban piacvezetőként, a legnagyobb mennyiségben értékesített hibrid volt. Korai napraforgó, kiemelkedő termőképességgel, de stabilitása miatt kevésbé intenzív körülmények között is magas termésre képes.

Az ES ARCADIA SU 2016-os bevezetése fontos lépés volt az EURALIS számára, mert ezzel a hibriddel az EURALIS olyan termelők számára is tud kínálni napraforgó hibridet, akik a tribenuron-metil hatóanyagra toleráns napraforgó hibridet keresnek. Szádorrezisztenciája, stressztűrése kiemelkedő, ezért azoknak ajánljuk, akik az átlagnál gyengébb termesztési viszonyok között is eredményesen akarnak LO napraforgót termeszteni.

Összegezve a leírtakat: az EURALIS kínálata a nemesítőházak közül az egyik legszélesebb, bármilyen gyomirtási technológiát is választ, a kínálatunkban megtalálhatja azokat a korszerű napraforgó hibrideket, amelyek termesztésével maximalizálhatja a nyereségét és minimalizálhatja a termesztés kockázatát.

Balogh László
junior product manager

 

Letölthető kiadványok

 PDF formátumú kiadványainkat INNEN töltheti le.