Letölthető kiadványok

PDF formátumú kiadványainkat INNEN töltheti le.

Nyitólap Hírek EURALIS: a legnagyobb GMO mentes szója nemesítő Európában


EURALIS: a legnagyobb GMO mentes szója nemesítő Európában

szója imageA 2015-ös szezonban a szemes fehérjenövények után járó kiegészítő támogatás miatt jelentősen, közel 77.000 hektárra nőtt a szója vetésterülete Magyarországon. Az időjárás azonban nem kedvezett a szója termesztésének, ezért az elmúlt szezonban a szójával bevetett területek nagysága ismét lecsökkent 61.000 hektárra. A 2016-os év kiemelkedően kedvező volt a szója számára, az országos termésátlag közel 3 t/ha volt, ezért várhatóan 2017-re ismét növekedni fog a termelési kedv.

Az Európai Unió Mezőgazdasági Bizottsága stratégia célnak tűzte ki az európai szója előállítás növelését, ennek érdekében jött létre egy nemzetközi összefogás keretében a Duna Szója non-profit szervezet is. A 2012-ben indított nemzetközi összefogás célja az európai szója termesztés fejlesztése, és hosszú távon 1,5 millió hektár szójával bevetett terület elérése Európában. Ennek a célnak az elérése érdekében a Duna Szója tagjai között tudhatja 16 országból a szója "üzletág" legfontosabb szereplőit, beleértve a szója termesztőket, a feldolgozóipart és a termény-kereskedőket is.

Az EURALIS a Duna Szója non-profit szervezet alapító tagjai között van, és az európai szója vetőmag piacon betöltött meghatározó szerepe miatt a növekedő európai GMO mentes szója termesztés egyik legfontosabb szereplője.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=gRm7Lj3fj0M

A szója hazai termeszthetőségével kapcsolatban eltérőek a vélemények, egyes becslések szerint 120.000 ha az optimális vetésterület, de mások szerint a hazai termesztés nagysága akár a 300.000 ha-t is elérhetné. Ami bizonyos, hogy a technológia fejlesztés mellett a felület biztonságosan tovább növelhető, és számos érv szól a hazai vetésterület növelése mellett. A GMO-mentes élelmiszeripari és takarmány alapanyag mellett a szójatermesztéssel nő az egy hektáron előállított érték, bővül a vetésforgó és a nagy mennyiségű szója árualap ösztönözheti a feldolgozóipari beruházásokat.

Az EURALIS 2003 óta van jelen a magyar szója vetőmag piacon, a hazánkban eltöltött több mint egy évtized alatt a cégünk szójafajtái a magyar termesztés megkerülhetetlen szereplőivé váltak. Aligha találunk olyan szójatermesztőt az országban, aki ne hallott volna a piacvezető Isidor vagy a szegmensében első ES Mentor EURALIS szójafajtákról. Fontos megjegyezni az EURALIS szójafajták esetében, hogy az általunk forgalmazott vetőmag 100%-ban hazai előállítású és GMO-mentes (a mentességről a hazánkba érkező szója elit szaporító anyag teljes körű NÉBIH vizsgálata gondoskodik).

Cégünk az összes Magyarországon biztonságosan termeszthető éréscsoportban kiemelkedő teljesítményre képes fajtákat kínál ügyfeleinek. A már jól ismertek fajták mellett az EURALIS 2017-től tovább bővíti a szója kínálatát.

A legkorábbi 000 csoport új erőssége az ES Navigator, amely extra-korai csoportban kiemelkedő 4,4t/ha terméspotenciállal és extra rövid tenyészidővel rendelkezik, így biztonságosan másodvetésre is alkalmas, amennyiben rendelkezünk öntözési lehetőséggel. A kalászos növényünk lekerülése után még egy teljes értékű szója kultúrát tudunk az adott évben betakarítani. A következő 00 csoport 2017-es újdonsága az ES Tenor, amely magas hozamai mellett közepes növénymagassággal és kiváló szárszilárdsággal rendelkezik, az alsó hüvelyek elhelyezkedése optimális (15 cm), ami elősegíti a gyors és hatékony és veszteségmentes betakarítást.

A Magyarországon termeszthető legkésőbbi éréscsoportban (I.) két kiemelkedő újdonsággal jelentkezik az EURALIS.

Az ES Pallador (ESG132) és az ES Mediator a maximumot nyújtják, igazi csúcsteljesítményre képes szójafajták.

Jellemző a teljesítményükre, hogy az ES Pallador ( ESG132) a NÉBIH regisztrációs kísérleteiben 2014! óta minden évben az első helyezést érte el, mivel mind éréscsoportjában, mint az összes kísérleti fajtát tekintve a legmagasabb termésátlagot produkálta.

Az ES Mediator a jelenleg forgalmazott EURALIS szója fajták közül a legmagasabb, 5,5 t/ha terméspotenciállal rendelkezik.

Az EURALIS elkötelezett arra, hogy a magyarországi szója termesztés növekedésében aktív szerepet vállaljon. Folyamatosan bővítjük a kínálatunkat, hogy a magyar termelők számára is elérhetőek legyenek a legkorszerűbb szója fajták, amivel növelhetik gazdálkodásuk eredményességét. 2018-ban a 000 csoportban az ES Comandor a 0 csoportban az ES Advisor kerül bevezetésre.

Fontosnak tartjuk, hogy csak olyan szója fajtákat hozzunk forgalomba, amelyek kiemelkedő termésre képesek a magyarországi termesztési és időjárási körülmények között. Emiatt az EURALIS az idei évben a legújabb és legígéretesebb szója fajtajelöltjei közül 6 regisztrációs kísérleti vizsgálatát indítja el a NÉBIH-nél keresve azokat a fajtákat, amelyek a jövőben a hazai szója kínálat meghatározó és megkerülhetetlen elemei lehetnek.

Cégünk, az EURALIS készséggel áll ügyfelei rendelkezésére a 2017-os szezonban is.

Magas minőségű fémzárolt szója vetőmagjainkat keresse fő forgalmazóinknál (KITE Zrt., Sumi Agro Kft., Galldorf Zrt.) és partnereiknél országszerte.

Balogh László
Junior Product Manager

Letölthető kiadványok

 PDF formátumú kiadványainkat INNEN töltheti le.