Letölthető kiadványok

PDF formátumú kiadványainkat INNEN töltheti le.Cirok - a jövő növénye

cirokszem imageAz elmúlt évek során egyre többször fordul elő aszályos időszak, amikor a növénytermesztők számára fontos vegetációs időszakban a szükségesnél lényegesen kevesebb csapadék hull. A szárazság Magyarországon gyakorlatilag minden növénytermesztőt érint, de a vetésterületénél fogva legnagyobb mértékben a kukoricatermesztők gazdálkodásának eredményességét csökkenti. Hazánkban a hagyományos szántóföldi kultúrák öntözése nem megoldott. Egyrészt nincs meg hozzá a szükséges infrastruktúra másrészt a felmerülő költségek csak nagyobb értékű kultúra esetében vállalhatók.

A termények árai alacsonyak, emiatt a sokszor rekord termések a termelők költségeit alig fedezik.

A gazdák keresik azokat a növényi kultúrákat, amelyekkel nagyobb nyereséget termelhetnek vagy bővíthetik a vetésforgójukat annak érdekében, hogy csökkentsék az időjárásból fakadó kockázatokat, illetve gyengébb minőségű területeken is biztosan és nyereségesen tudjanak gazdálkodni.

Egyre nő az innovatív termelők száma, akik nyitottak az újra és mások számára szokatlan növény termesztésébe kezdenek.

A cirok termesztése nem új a magyar termelők számára, hiszen a 30-40 évvel ezelőtt jelentős területen termesztették, viszont a rendszerváltozás után a területe jelentősen, közel 60%-al csökkent. Az elmúlt időszakban évről- évre ismét egyre nő a cirokkal bevetett terület nagysága, ami az idén várhatóan 17-19.000 ha lesz.

Miskén egy olyan kezdeményezésnek lehetünk szemtanúi, amire az elmúlt 25 évben nem volt példa. Gazdák úgy döntöttek, hogy az idei évben egy integráció keretében szemes cirok termesztésébe kezdenek.

Felkerestük a Dunavölgyi Gazdák Szövetkezetének ügyvezetőjét Szigl Ferencet, aki a cirokkal kapcsolatos terveiket osztotta meg velünk.

Kedves Ferenc! Kérlek, hogy röviden mutasd be a Dunavölgyi Gazdák Szövetkezetét!

A Szövetkezetet 2006-ban hozták létre termelők abból a célból, hogy termelői csoportként közös beszerzéssel és értékesítéssel a legjobb árakat érjék el. Jelenleg 32 tagja van, akik Bács-Kiskun megyében, Miskén és a környező településeken 4.100 ha-on gazdálkodnak.

Szigl FerencMilyen területi adottságaitok vannak és melyek a fő termesztett növényeitek?

A gazdatársaimmal nagyon eltérő körülmények között gazdálkodunk. A területeink között megtalálható a kifejezetten jó minőségű, átlagos, de az aszályra hajlamos is. Alapvetően a klasszikus őszi és tavaszi kultúrákat termeljük, de mindig keressük azokat a növényeket, amikben előrelépést, fejlődési lehetőséget látunk. Ilyen a durum búza is, amit a legelsők között kezdtünk el termelni és egészen az elmúlt időszakig átlag feletti nyereséget biztosított a tagok számára.

Miért döntöttek úgy, hogy az idei évben közösen szemes cirok termesztésébe kezdtek?

Nem ismeretlen a cirok számunkra, hiszen a környékünkön régen többen is termesztették. Az EURALIS területi képviselője már a legelső találkozásunkkor felhívta rá a figyelmet, mint alternatív növényre, amivel érdemes a jövőben számolni. Ismerjük a kiemelkedő aszálytűrő képességét, azt, hogy a termelési költsége kb. 30%-kal alacsonyabb, mint a kukoricáé, illetve olyan területeken is eredményes termeszthető, ahol a legtöbb szántóföldi növény csak átlagos vagy az alatti jövedelmezőséggel bír. A tavalyi évben a könyékünkön többen elkezdték a termesztését és kedvező tapasztalatokról számoltak be.

A legfontosabb ok azonban a cirok iránt folyamatosan növekvő kereslet. A szokásos értékesítési csatornáinkon utána érdeklődve azt látjuk, hogy olyan árat kínálnak érte, ami versenyképessé teszi termelését. Ehhez párosul egy garantált átvétel és felvásárlási ár, amire lehet tervezni. Ennek ismeretében a tagok közül tízen úgy döntöttek, hogy összességében 172 ha-on az idei évben az EURALIS ES AQUILON szemes cirkot fogják termelni.

Miért az EURALIS hibridjét választottátok?

Az EURALIS Európa legnagyobb nem GMO cirok nemesítője és piacvezető Magyarországon. Hibridjei évek Magyarországon bizonyítják, hogy a hazai viszonyok között kiemelkedő termésre képesek. Nem csak a vetőmagot értékesítik a termelők részére, hanem folyamatosan szaktanácsadással segítik a gazdákat a minél jobb eredmény érdekében. Az ES AQUILON a környékbeli tapasztalatok alapján eredményesen termeszthető a területeinken.

Mit vársz a szemes cirok termesztésétől?

Egyértelmű a válaszom: átlag feletti jövedelmezőséget. Úgy gondolom, hogy a cirok lehetőség számunkra, hogy olyan növényt termesszünk, ami átlag feletti jövedelmet tud termelni számunkra még a gyengébb területeken is.

Köszönöm a beszélgetést!

Balogh László
Junior Product Manager

Letölthető kiadványok

 PDF formátumú kiadványainkat INNEN töltheti le.