Letölthető kiadványok

PDF formátumú kiadványainkat INNEN töltheti le.TROPICAL DENT® eredmények

tropical dent corn2013-ban az EURALIS bemutatta egyedülálló Tropical Dent ® genetikáját Franciaországban. Ezt a meglévő és köztermesztésben lévő kukoricák genetikától alapjaiban eltérő genetikai vonalat több mint 10 év kutatómunkába telt felfedezni és a meglévő genetikai állománnyal keresztezni. A nemesítés hagyományos (nem GMO) módszerrel történt.

A nemesítés során az első Tropical Dent® hibridek a korai és középkorai éréscsoportban kerültek bevezetésre.

Két évvel a bevezetése után az ES Gallery kiemelkedő sikereket ért el Franciaországban, a középkorai piaci szegmensben megszerezte a vezető pozíciót.

Európa kontinentális klímával rendelkező termőterületein, így Magyarországon is a termelők részéről megnövekedett az igény az olyan hibridek iránt, amelyek öntözetlen és esetenként aszályos körülmények között is maximális termésbiztonságot és magas hozamot garantálnak.

A gyors vízleadás a sikeres kukoricatermesztés egyik alaptényezője, mint ahogyan a 2014-es vagy a 2016-os szezon is megmutatta. A termés kiemelkedően magas volt, a piaci árak gyorsan zuhantak, a nyereségesség kérdése előtérbe került. Köszönhetően a kiemelkedően gyors vízleadásának, a Tropical Dent ® kukorica előnyös helyzetbe hozta felhasználóit Európa-szerte, és az alacsony szárítási költségek nagyban hozzájárultak a gazdálkodásuk jövedelmezőségéhez.

A genetikai háttérnek köszönhetően azok a gazdák, akik a Tropical Dent ® logóval ellátott kukoricát választják 3 fő előnyös tulajdonságából profitálhatnak:

Tropical logo- magasabb hozam

- nagyobb stabilitás

- gyorsabb vízleadás

A kedvező termelői tapasztalatok miatt Európában évről évre egyre többen keresik a Tropical Dent ® hibrideket, amelyek közül jelenleg a hazai gazdák számára az ES Cubus, ES Faraday, ES Dimension, ES Mylord és az ES Lagoon érhető el.

Magyarországon a legnagyobb igény a FAO 300-399 éréscsoportba tartozó hibridek iránt mutatkozik. Az Euralis fejlesztői munkájában kiemelt cél az ebbe a csoportba tartozó kukoricák előállítása.

Az ES Mylord bemutatkozásakor 2015-ben a GOSZ- VSZT Posztregisztrációs Fajtakísérletben a korai fajták (FAO 300-399) csoportjában 5. helyezést ért el.

A nemesítői munkánk sikerét mutatja, hogy az elmúlt évben a NÉBIH kísérleteiben az elsőéves fajtajelöltek összehasonlításában az Euralis Tropical Dent ® hibridjei kiemelkedő eredményeket értek el.

ESZ6409          1. hely 15,64t/ha        110,6% ( st. fajták átlaga 100%)

ESZ6501          2. hely 15,39t/ha        108,8% ( st. fajták átlaga 100%)

ESZ6405          4. hely 14,96t/ha        105,8% ( st. fajták átlaga 100%)

forrás: NÉBIH Kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérletek eredményei / 2016 / Korai csoport (FAO 300-399) / Elsőéves fajtajelöltek

Az üzemi és a kísérleti eredmények azt mutatják, hogy az Euralis Tropical Dent ® hibridjei a magyarországi klimatikus és termőhelyi viszonyok között is stabilan kiemelkedő termésre képesek.

 

NÉBIH Kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérletek eredményei / 2016

Korai csoport (FAO 300-399)/ Elsőéves fajtajelöltek összehasonlítása

 nébih terméseredmények tropicaldent

Letölthető kiadványok

 PDF formátumú kiadványainkat INNEN töltheti le.