Letölthető kiadványok

PDF formátumú kiadványainkat INNEN töltheti le.A cirok robbanásszerű térhódítása az USA-ban

cirok USAbanAz Amerikai Gabonatermesztők Szövetsége által végzett felmérés szerint 2015-ben az USA-ban összesen 3,2 millió hektáron termesztettek cirkot. Ez 11%-os növekedést jelent a 2014-es adathoz képest. Napjainkban az USA a negyedik legnagyobb cirok előállító a világon Szudán, India és Nigéria után (ez a három ország tekinthető a ciroktermesztés őshazájának).

1. kép: A legfontosabb cirok termesztő régiók az USA-ban

 

A legfontosabb államok az USA-ban ciroktermesztés szempontjából Kansas (1,1 millió ha) és Texas (1 millió ha). 2014-ben az USA teljes cirok termésének 75%-a ebből a két államból származott. 2015-ben más államokban is jelentősen növekedett a cirokkal bevetett terület nagysága: Missouri (+135%), Illinois (+74%), Arkansas (+47%), Oklahoma (+11%). A dinamikus felületnövekedésnek köszönhetően az USA 2014-ben több mint 11 millió tonna cirkot állított elő, ezzel a értékkel 20%-kal részesült a világ teljes cirok előállításából. Ez a dinamikus növekedés viszont nem a véletlennek köszönhető, az évek óta tartó folyamatos fejlődés mögött egy 2008-ban létrehozott non-profit szervezet, az USCP munkája áll. A szervezet megalakulása óta a cirok előállítás növelését tűzte ki céljául.

A cirok és a kukorica terményárak alakulása az USA-ban (2014-15)2. kép: A cirok és a kukorica terményárak alakulása az USA-ban (2014-15)

Ennek érdekében elsőként összekapcsolta a piac legfontosabb szereplőit, elindította a technológiai kutatásokat, illetve a termelők számára a cirokkal kapcsolatos ismeretanyag átadását. A kutatás-fejlesztés egyik legfontosabb irányvonala a program elindításakor a cirok jövedelmezőségének javítása volt. 2013-ban fontos fordulópont következett be az USA cirok terménykereskedelmében: a kínai kereskedők elkezdték felvásárolni az USA-ban előállított terményt, ezzel megnövelték a keresletet a cirok iránt.
Napjainkban az USA-ban előállított cirok több mint 90%-át Kínába exportálják, ez a mennyiség Kína teljes éves importjának mindegy 75%-át adja. A megnövekedett piaci igénynek köszönhetően 2015 tavaszán a cirok +26%-os árelőnyt élvezett a kukoricával szemben, tovább gazdagítva ezzel azok táborát, akik ciroktermesztésbe kezdenek az USA-ban.

Frederic Guedj
projects manager Euralis

Letölthető kiadványok

 PDF formátumú kiadványainkat INNEN töltheti le.